31 בינואר 2013

שלא יברח: כך תשמרי על הסידן בגוף בהריון ואחרי לידה

 

בזמן ההריון ומאוחר יותר במהלך ההנקה, חשוב להישמר ממצב של רמת סידן נמוכה בגוף. איך מעודדים ספיגת סידן, איך מונעים ממנו לברוח, וכיצד פעילות גופנית משפיעה על הכל? הדיאטנית ענת ארבל מסבירה

צילום: iStockphoto
 
ענת ארבל 
    
כל אם מעבירה לעובר סידן במהלך ההריון, ואחרי הלידה – באמצעות ההנקה. צריכת הסידן המומלצת בהריון ובתקופת ההנקה היא 1,000 מ"ג ליום, וחשוב להישמר ממצב של רמת סידן נמוכה בגוף, כדי למנוע את הידלדלות העצם ולשמור על צפיפות עצם ברמה טובה. בנוסף, מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין צריכת סידן בתפריט לבין ירידה במשקל ובאחוזי השומן – עובדה המדגישה את החשיבות באספקת סידן נאותה לאחר הלידה, לכל מי שמעוניינת להוריד את עודפי המשקל בצורה בריאה.
  

מה מעודד את ספיגת הסידן?
  • ויטמין C – נמצא בכמות רבה במלון, גמבה, פירות הדר ותות שדה.
  • פרוביוטיקה ומוצרים הכוללים חיידקים פרוביוטיים.
  • מגנזיום – נמצא באגוזים, דגנים, קטניות וירקות ירוקים.
       

מה מעכב את ספיגת הסידן?
  • קפאין
  • קקאו
  • אלכוהול
  • צריכה עודפת של מלח בתזונה
  • עישון
   

איך משפיעה פעילות גופנית על הסידן בגוף שלנו?
מחקרים מראים הפחתה משמעותי בבריחת הסידן מהעצמות בקרב נשים שמקפידות על פעילות גופנית סדירה, בתדירות של כשלוש פעמים בשבוע, במשך כ-50 דקות בכל פעם. חשוב לשלב גם פעילות גופנית המורכבת מאימוני כוח והתנגדות, כגון פעילות מכשירים במכון כושר, שיעורי עיצוב הגוף, משקולות וכדומה.
    

ענת ארבל היא דיאטנית קלינית, בעלת תואר ראשון במדעי התזונה מהפקולטה לחקלאות וניסיון רב בייעוץ פרטני והנחיית קבוצות.
   

 

תגיות: ענת ארבל, דיאטה, דיאטנית, מליס ניהול תוכן ואתרי אינטרנט

16 בינואר 2013

על ספורט ותזונה בהריון ואחרי לידה

  

דווקא אחרי לידה, כשאת עייפה, רעבה ועצבנית, זה הזמן לקחת את עצמך בידיים ולהכניס לחיים הרגלי תזונה נכונים ופעילות גופנית. ד"ר דפנה לב מסבירה בדיוק איך עושים את זה

           

ד"ר דפנה לב
       


צילום: iStockphoto
נושא התזונה מאוד משמעותי בתקופות של שינויים בחיים, ובמיוחד אחרי לידה, כשההריון וההנקה משנים את כל התמונה. את עייפה, עצבנית, רעבה? עוברים עלייך לילות קשים וימים מעייפים? למי בכלל יש מקום להכין סלט או לעשות ספורט? "אני כל כך גדולה וכבדה", את אומרת, ובקושי נושמת... שאלות כאלו ואחרות מלוות אותנו בדיוק ברגעים הקשים. רגעים של התרגשות גדולה וגם קושי עצום וחוויות חדשות. אז איך אפשר לשמור על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, יחד עם הקלה רגשית לנו ולתינוק?
    
סלט וירקות
  
תזונה מאוזנת כוללת הרבה ירקות. הירקות מכילים ויטמינים רבים, חלקם נוגדי חימצון (בעלי תפקיד הגנתי על הרקמות), כולם בריאים, ואפילו אם אין סלט – תמיד אפשר לאכול ירקות חתוכים. כל עגבנייה, מלפפון או גמבה הם חבילת ויטמינים זמינה.
   
סיבים תזונתיים
  
הסיבים "מסדרים את הביקורים" בחדר השירותים, מעודדים את חיידקי המעי הידידותיים להתחדש ותורמים להרגשת שובע תקינה. סיבים תזונתיים נמצאים בעיקר בדגנים, ירקות ופירות.
  
מרקים
  
מרק הוא מעין תרופה: חם, רך, טעים ומזין. כמו שתינוק אוהב חלב, כך המרק יפנק גם אותך. אפשר לטחון את המרק לעיסה סמיכה, וזוהי הקדמה טובה לכל ארוחה.
   
דגנים ופחמימות
  
מפחמימות אנחנו מפיקים אנרגיה. במיוחד בתקופת ההריון והלידה, ההנקה והלילות חסרי השינה, כל טיפת אנרגיה חשובה. בדגנים מלאים יש מלאי של ויטמינים מקבוצת B, ושוב – סיבים תזונתיים. קטניות הן סוג של פחמימות, ומאוד מזינות.
   
אז מהיום את מחליטה: במקום העוגות, העוגיות והמאפים – שחוץ מלרוקן את מלאי הוויטמינים שלך ולהעלות את מפלס השומנים לא תורמים לכלום – תתחילי לצרוך לחם מחיטה מלאה, פסטה חומה, אורז-בר עם אפונה, קינואה ותירס, עדשים וחומוס. ולא לשכוח שליד כל פחמימה חשוב לצרף את בן זוגה, החלבון.
  
מתוק
   
מתוק ובריא? יש הרבה אפשרויות כאלו. מה דעתכן על פרי? על תמר ותאנה?  או על חטיף גרנולה?
   
חלבונים
   
החלבונים בונים את השרירים, את התאים, ומשמשים חומר מוצא להורמונים שונים. בתקופה של הנקה, הריון ועודף תאבון, חשוב לצרוך חלבונים יחד עם פחמימות. חלבונים מומלצים הן למשל קטניות, ובמיוחד הסויה והטופו – מהם ניתן להכין יופי של מאכלים משביעים ובריאים.
  
שומנים
 
לשומנים יש תפקיד חשוב אצלנו בגוף, ויש אפילו ויטמינים והורמונים שפעילים רק בסביבה שומנית. אסור לוותר על השומנים, אלא יש לצרוך אותם במידה. מקורות טובים ונכונים לשומן הם שמן זית בסלט, טחינה, אגוזי מלך, אבוקדו או מעט זיתים.
  
ולא לשכוח ספורט

ספורט, את שואלת? בדיוק עכשיו כשאת בקושי הולכת?  הספורט חשוב מאין כמוהו לגוף ולנפש. נשים בהריון תקין יכולות להמשיך בשגרת היום הרגילה, ולהוסיף לה הליכה בשכונה, על שפת הים או בדרך לעבודה, ותרגילים עדינים של חיזוק שרירים, בסטודיו או מול הטלוויזיה. גם אחרי לידה, אני ממליצה לחזור לשגרה באמצעות הליכה, שיעורי פילאטיס או תרגילים בבית לעיצוב הגוף. כל תינוק רוצה אמא בריאה ומרוצה, אז פשוט תסמכי על בן הזוג, על החמות או על אמא שלך, על דודה או שכנה טובה, שיקחו את התינוק לשעה קלה – ולכי לעשות ספורט.
   
שלכן עם המון אהבה,

 
ד"ר דפנה לב

    

תגיות: תזונה אחרי לידה, דיאטה אחרי לידה, תזונאית, מליס ניהול תוכן ואתרי אינטרנט

10 בינואר 2013

למה אנחנו אוכלות כל כך הרבה בחורף?

  

אם גם את אוכלת יותר ונוטה להשמין בימים הקרים, חשוב שתשימי לב אם הסיבה היא פיזיולוגית (כי קר לך) או רגשית (כי רע לך). הדיאטנית רונית ציוני מסבירה למה זה קורה ומה אפשר לעשות



רונית ציוני
צילום: iStockphoto

אפור מדי בחוץ בימים האחרונים, קר מדי בבית בלילות האחרונים. איך זה משפיע עלינו? האם גם אתן התחלתן לסבול מאכילת יתר?

קיימות שתי סיבות לאכילת יתר בחורף: אכילת יתר מסיבות פיזיולוגיות (צורך הגוף להתחמם), ואכילת יתר מסיבות רגשיות. כאן נציע לכן מספר פתרונות לשתי הסיבות.
    

אכילת יתר מסיבות פזיולוגיות (צורך הגוף להתחמם):
בימים קרים אלה אנו נוטות להיות רעבות לעתים תכופות יותר. רעב הוא דרכו של הגוף לדרוש אנרגיה (אנרגיה = קלוריות). מלבד כך שהאנרגיה הכרחית לשם פעילותו הבסיסית של הגוף, האנרגיה גם מספקת חום. בנוסף, עצם פעולת האכילה מחממת את הגוף. המסקנה? אם נחמם את הגוף באופן יזום – הוא ידרוש פחות אנרגיה!
  
התלבשי היטב: דאגי להיות עטופה היטב מכף רגל ועד ראש כדי לא לסבול מקור. במידת הצורך, הפעילי חימום לשמירה על טמפרטורה סביבתית מיטיבה.

אכלי ארוחות ערב חמות אך קלות: הפכי את ארוחת הערב לחמה, אך דאגי שלא תהיה כבדה מדי. הארוחות הכבדות בדרך כלל עתירות יותר בקלוריות בהשוואה לארוחות קלות ולוקח להן זמן רב להתעכל, ובכך את עלולה לפגום באיכות השינה שלך. דוגמאות לארוחות ערב חמות וקלילות: טוסטים חמים עם ירקות, פשטידות ומרקי ירקות או קטניות.

שתי הרבה תה חם: הכיני קנקן תה צמחים/ירוק מתקתק. כך תיהני מטעם נהדר, תוספת ויטמינים ומינרלים (בתה הירוק ישנם קטכינים המסייעים בתהליך ההרזיה), אספקת נוזלים מירבית (בחורף אנו בדרך כלל לא שותות מספיק, התייבשות זו מעכבת את תהליך ההרזיה!), וגם תרגישי את תחושת החמימות מתפשטת בגופך בכל לגימה.

פעילות גופנית: אמנם הגשם בחוץ הוא תירוץ די טוב עכשיו, אך מדי פעם ישנן הפוגות. ארגני לך בייביסיטר לשעה קלה ונצלי את הימים הבהירים לריצה או הליכה קצרה. ברגע שתעברי את מכשול היציאה מהבית, תביני עד כמה התחושה היא מדהימה. אם בכל זאת תתעקשי להישאר בבית, תוכלי לבצע פעילות גופנית גם תוך כדי צפייה בטלוויזיה, בעזרת תרגילי משקולות פשוטים שיעצבו ויחזקו את שרירי גופך.
   
אכילת יתר מסיבות רגשיות:
חוסר שעות השמש מוריד את רמת יצירת הסרוטונין בגוף (חומר המיוצר במוח באופן טבעי מחשיפה לאור, ומשפיע לטובה על מצב הרוח), כך שמצב הרוח, במילים עדינות, לא משהו. השהייה הממושכת בבית מובילה לחיכוכים גדולים יותר עם בני המשפחה. פתאום יש הצפה רגשית. אחת מהדרכים להירגע היא אכילה. גם אם לא במכוון לשם הרגעה, אנו לוקחות את השוקולד הזמין לנו במזווה, שפשוט עושה לנו טוב בסוף יום כזה.


אז איך נתמודד עם האכילה הרגשית? איך נעשה לעצמנו קצת טוב?
התקשרי לחברה או כתבי מכתב: השיתוף תמיד עוזר, גם אם לא במשהו ספציפי. לפעמים אנו לא יודעות למה בדיוק רע לנו, אך עצם השיחה עם חברה יכולה להביא להתפרקות ושחרור. החברה לא זמינה? כתבי מכתב. שפכי על הדף את כל התסכולים, העצב, המרמור, התקוות והפנטזיות.
   
שימי מוזיקה שמחה ברקע: מחקרים מראים כי עצם השמיעה של מוזיקה בעלת אופי קצבי ושמח, מעלה את מצב הרוח וייצור האדרנלין, ותשפיע באופן חיובי על כל בני הבית.
   
רקדי: אם המוזיקה קצבית, רקדי קצת מול המראה. גם לך מותר, לא רק לבנות השש-עשרה. אולי בגלל זה הן חסרות כל דאגה? שתפי את הילדים והמציאו יחד ריקוד מצחיק משלכם. איזה ילד לא רוצה לעשות שטויות עם אמא? J
  
זמן איכות לעצמך: נסי לארגן לעצמך קצת זמן איכות לבד בחדר. לקריאה קצרה, תנומה קלה, מדיטציה או סתם צפייה בתוכנית אהובה.
  
אכלי אוכל חם ומזין: במקום לנשנש או לבלמס (כך בדרך כלל נראית האכילה הרגשית), אכלי ארוחה חמה, מגוונת ומזינה. דאגי ששליש ממנה יכיל פחמימות מורכבות. מלבד הטעם, הן יסייעו לך ביצירת הסרוטונין אותו הזכרנו קודם.
  
חורף חמים לכולן.
    

רונית ציוני, דיאטנית קלינית, RD, B.Sc, M.Sc, טיפול בהשמנת יתר ושינוי דפוסי אכילה. מטפלת באכילה רגשית, אימון להרזיה, NLP  Practitioner, ייעוץ, טיפול וליווי לפני ולאחר ניתוחים לקיצור קיבה.
הצטרפי לפייסבוק של רונית לקבלת הדרכה והכוונה.
 
   

תגיות: רונית ציוני, דיאטה,תזונה בחורף, שמירה על המשקל בחורף, מליס ניהול תוכן ואתרי אינטרנט